PPL opleiding halen

PPL (Privé brevet) opleiding

Tijdens de praktijkopleiding van de PPL opleiding wordt u door een ervaren instructeur de fijne kneepjes van het helikopter vliegen bijgebracht. De lessen voor de ‘Prive Pilot License’ (PPL) bestaan uit een briefing vooraf, de vliegles en een de-briefing, waarin met de leerling de oefeningen worden besproken. Het les programma bestaat uit veel verschillende oefeningen, variërend van het oppakken en neerzetten van de helikopter tot het leren beheersen van (gesimuleerde) nood procedures.

Voor toelating tot het praktijkexamen, om het PPL te halen, moet aan een aantal wettelijke voorwaarden worden voldaan. Vanzelfsprekend gaat het in de eerste plaats om een voldoende hoog niveau. Verder geldt er ook een eis voor een minimum aantal vlieguren. In totaal gaat het om 45 verplichte uren. Dit is opgesplitst in 10 uur solo vliegen, 10 uren overige vliegoefeningen en 25 uur DBO (Dubbel Besturings Onderricht) met een instructeur. In deze 25 uur moet tenminste 5 uur aan instrument vliegen worden besteed. Van de 10 uren solo vliegen moet er 5 uur genavigeerd worden. Het werkelijke aantal uren dat gevlogen wordt is per cursist echter verschillend. Het gaat immers om de kwaliteit en niet om de kwantiteit.

25 uur

Minimum vlieguren

5 uur

Basis instrument vliegen

10 uur

Solo vliegen

5 uur

Solo vliegen genavigeerd

Tijd, leeftijd & kosten

De praktijk van de PPL opleiding moet afgerond zijn binnen 24 maanden na het slagen voor het eerste theorie vak.

Er is in principe geen leeftijdsgrens verbonden aan het volgen van de vliegopleiding. Wel is het zo dat om solo te mogen vliegen er een minimum leeftijd geldt van 16 jaar. Om PPL examen te mogen doen moet de leerling wel 17 jaar zijn.

De kosten voor de praktijk zijn afhankelijk van het aantal benodigde vlieguren. HeliAir gebruikt voor de initiële opleiding de Robinson R44. Dit is een éénmotorige helikopter, die plaats biedt aan vier personen.

Bent u geïnteresseerd in het halen van de PPL opleiding of heet u vragen?